Fröccslap

Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
(Az író szerint ilyen arányban a víz „megnevetteti a bort.)
Rövidlépés vagy kisfröccs, más néven „fütty”: 1 dl bor + 1 dl szóda
(József Attila szerint egy „füttyre” lehet meginni.)
Nagyfröccs, hajtás, vagy húzás: 2 dl bor + 1 dl szóda
(Móra Ferenc szerint egy hajtásra, vagy húzásra meg lehet inni.)
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
(az előbbi fordítottja)
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz (megint csak az előbbi fordítottja.)
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
(hívták nagy házmesternek is, sőt, a szocialista időkben tömbházmesternek is.)
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda.
Góré-fröccs: kis pohár (1 vagy 2 dl) borhoz épp csak egy kevés szóda.
Sóher fröccs: 9 dl szóda + 1 dl bor (másik elnevezése a „távolugrás”)
Mafla: 0,5 l bor + 0,5 l szódavíz
Csatos: 1 l bor + 0,5 l szódavíz (ez az elnevezése a régi kristályvizes üvegekre utal)
Lámpás: 1,5 l bor és 0,5  l szódavíz (Babay József írta róla egy elbeszélésében,
hogy aki ezt mind megitta, az lámpással kereshette a józanságát)
Málnás fröccs: száraz fehérbor + málnaszörp + szódavíz (ízlés szerint keverve)

Nem borral készült változatok:
Színészfröccs: víz szódával langyosan (2dl)
Matrózfröccs: korsó sör fél deci rummal
Postásfröccs: dupla feketekávé rummal
Ecetfröccs: 2 dl-es pohárba 20-25 ml jó minőségű borecet + 2 kávéskanál cukor + szóda

A következőknél a bor marad, de a szódát helyettesítette valami más:
Újházy-fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve adassék a borhoz.
Így több bort lehetett büntetlenül meginni. (Újházy Ede találta ki a Wampeticsnél)
Kass- vagy Tisza-fröccs: vörösbor pezsgővel (szegedi eredetű)
Kisvadász: 1 dl vörösbor + 1 dl kóla
Nagyvadász: 2 dl vörösbor + 1 dl kóla
Kiss Imre: Szódavíz, egy magyar kultuszital