Krúdy-negyed

Krudy szoborA Krúdy-év kapcsán 2013-ban az Óbudai Társaskör kezdeményezésére összefog négy intézmény. A kezdeményező Óbudai Társaskörön kívül a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Kéhli Vendéglő és a Mókus Sörkert és Étterem, hogy Krúdy-negyed néven kulturális és gasztronómiai élményt nyújtva hozzájáruljon a Krúdy-év eseményeihez.
Ha Krúdyról beszélünk Óbudán, akkor ezen intézmények közül három fontos szerepet játszott az író életében, így életrajzilag hiteles környezetet adnak, mely méltán viselheti a Krúdy-negyed nevet, mivel lakása a mai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumként működő épületben volt, kedvenc törzshelyei közé tartozott a Kéhli Vendéglő és az Óbudai Társaskör épületében egykor működő Korona Kávéház, ahogy ez több szépirodalmi műben is olvasható (Márai Sándor, Tersánszky Józsi Jenő írásaiban). A Mókus Sörkert és Étterem pedig, a régi óbudai vendéglátást keltve életre, közkedvelt hellyé vált Óbudán.
Így elképzelhető, hogy az író itt is szívesen elüldögélt volna. Ebben az életrajzilag hiteles környezetben található  Gyenes Tamás szobrászművész Krúdy Gyula írót ábrázoló mellszobra is.

A négy intézmény úgy gondolja, hogy a Krúdy-év elmúltával is életben tartja a Krúdy-negyedet,  remélve, hogy ezzel  erősíti Óbuda turisztikai vonzerejét.

Harsányi Mária
az Óbudai Társaskör igazgatója